Arjen askareet kuluttavat, ja kipu voi verottaa omaa jaksamista ja rajoittaa liikkumista. Tässä tekstissä käsitellään kivun hoitoa ilman lääkkeitä ja huippukylmähoidon hyötyjä kivun hoidossa.

Kylmähoito on yksi keskeisimmistä tavoista hoitaa kipua ilman lääkkeitä

Kipu on elimistön oma suojamekanismi. Se on tapa varoittaa elimistöä ongelmasta, jonka aiheuttaja tulee hoitaa pois tai jota tulee välttää. Kipua voi lievittää myös ilman lääkkeitä. Kivun Käypä hoito-suosituksen mukaan kivun lääkkeetön hoito on kivun hoidon perusta. Suosituksessa mainittu yksi keskeisimmistä lääkkeettömistä hoitomuodoista on kivun hoito kylmällä.1

Yksi huippukylmähoidon tärkeimmistä hyödyistä on sen välitön vaikutus: huippukylmähoito lievittää kipua jo muutamassa minuutissa hoidettavalla alueella. Huippukylmähoito soveltuu erityisesti liikkuvuuden lisäämiseen sekä tulehduksien ja turvotuksen rauhoittamiseen esimerkiksi polvissa, nilkoissa, ranteissa ja kyynärpäissä.

Miksi kylmä auttaa kipuun ja tulehdukseen?

Lihaksen tai nivelen tulehdustila voi oireilla kivun lisäksi alueen turvotuksena ja kuumotuksena. Huippukylmähoito laskee ihon pintalämpötilaa. Lämpötilan lasku lievittää kipua, kuumotusta ja turvotusta lihaksissa ja nivelissä. Lisäksi kylmähoidon kipua lievittävä vaikutus perustuu verisuonten supistumiseen ja hoidettavan alueen tuntohermojen puutumiseen. Cryoterapiaa eli huippukylmähoitoa voidaan toteuttaa turvallisesti tietyille alueille tai laajemmin koko keholle.

Pitkäkestoisen kivun hoidossa ja kuntoutuksessa eri asiantuntijoiden tuki on tarpeen. Hoitoon voi sisältyä huippukylmähoidon lisäksi esimerkiksi fysioterapiaa, hierontaa ja psyykkistä tukea.

Kenelle huippukylmähoito sopii?

Huippukylmähoidosta hyötyvät eri ikäiset ja eri elämäntilanteissa olevat ihmiset. Alla on lueteltu esimerkkitilanteita, joissa huippukylmähoidosta voi olla hyötyä:

  • Arjen askareiden aiheuttamiin kiputilanteisiin, kuten niska- ja hartiaseudun kipuun, alaselkä- ja polvikipuun.
  • Urheilijoille ja kuntoilijoille nopeuttamaan palautumista ja lisäämään liikkuvuutta.
  • Rasitusvammojen hoitoon helpottamaan kipua, kuumotusta ja turvotusta.

Kenelle huippukylmähoito ei sovi?

Kylmähoito ei sovi henkilöille, joilla on kylmälle herkistäviä sairauksia. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiks Reynaudin syndrooma, valkosormisuus tai vakava sydän- ja verisuonitauti, koska näissä tapauksissa huippukylmä voi pahentaa tai vaikeuttaa oireita. Koko kehon altistavaa Cryo°Cabin huippukylmähoito ei sovi raskaana oleville.

Jos epäilet sopiiko huippukylmähoito sinulle, kysyä asiasta ammattilaiselta aikaa varatessasi. Katso sinua lähimmät huippukylmähoitolat.

Mitä hyötyä cryoterapiasta eli huippukylmähoidosta on lihas- ja nivelkipujen hoidossa ja miksi sitä kannattaa kokeilla?

  • Välitön kivunlievitys – jo lyhyelläkin hoidolla saa nopeasti helpotusta särkyihin.
  • Lääkkeetön hoitomuoto, joka voidaan yhdistää myös muihin hoitomuotoihin.
  • Hoito parantaa liikkuvuutta ja kehon liikuteltavuutta – lihaksia on helpompi käsitellä ja hoitaa.
  • Huippukylmähoito tehostaa kehon palautumista ja lievittää turvotusta.

Etsi sinua lähin huippukylmähoitoa tarjoava hoitola ja varaa nyt aika asiantuntijalle

Katso myös videolta, miten cryoterapia helpotti nopeasti Päivin polvikipua.

Lähteet

  1. Kipu. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Anestesiologiyhdistyksen ja Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2015 (viitattu 27.9.2021). Saatavilla internetissä: https://www.kaypahoito.fi/hoi50103#K1

Jaa tämä kirjoitus